Tridentijnse Liturgie

Tridentijnse Liturgie
De oude Ordo Missae van Paus Pius V werd in 1970 grotendeels vervangen door de Novus Ordo Missae van Paulus VI als liturgie voor het gebied van de Romeinse ritus – en de facto voor de gehele Latijnse kerk. Ze werd echter nooit formeel afgeschaft en op 7 juli 2007 min of meer in ere hersteld door middel van het motu proprio Summorum Pontificum.
Sindsdien wordt de tridentijnse ritus, in de editie 1962 van het Missale Romanum (van de zalige paus Johannes XXIII), beschouwd als de buitengewone vorm van de Latijnse ritus, terwijl het Missale Romanum van 1970 (Novus Ordo Missae van paus Paulus VI) de gewone vorm of uitdrukking is.
Dit Motu Proprio is in werking getreden op 14 september 2007. Het staat nu dus alle priesters van de Latijnse ritus (Romeinse ritus) weer vrij om volgens het Romeins misboek van 1962 te celebreren, zowel privé als publiek.
Elk vrijdagmorgen wordt in de H.Hartkerk aan het Mr.Loeffplein te Vught een Tridentijnse H.Mis opgedragen.
Celebrant    : pastoor M. Mesch
Aanvangstijd: 09.30 uur